Στα χαρτιά έμεινε το δόγμα της νέας Kυβέρνησης περί κατάργησης Δημόσιων Οργανισμών

Στα χαρτιά έμεινε το δόγμα της νέας Kυβέρνησης περί κατάργησης Δημόσιων Οργανισμών

Αρ. Πρωτ. 4134/12.01.2010

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Ούτε 100 ημέρες δεν κράτησε το δόγμα της νέας Κυβέρνησης της χώρας περί αξιοκρατίας, τακτοποίησης του δημόσιου τομέα, διαφάνειας και εντιμότητας. Την ώρα που η ηγεσία της χώρας «προωθεί», όπως ισχυρίζεται, την συγχώνευση ή κατάργηση των ΔΕΚΟ, για να μπει τέλος στην ασυδοσία και την σπατάλη, η «πράσινη» Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταφεύγει σε ενίσχυση των Οργανισμών που εποπτεύει το Υπουργείο της. Η ίδια απροκάλυπτα και με προχειρότητα, όχι μόνο δεν καταργεί Οργανισμούς, αλλά αμείβει και τα μέλη της, ίσως για να επέλθει σύντομα και αποτελεσματικά η «πράσινη ανάπτυξη» που τόσο ευαγγελίζεται.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) εποπτευόμενος από το μέχρι πρότινος Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, συστάθηκε με το νόμο 2939/2001, αλλά άρχισε να λειτουργεί το 2008. Βάσει του άρθρου 24 του 2939/2001, «το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π. αποτελείται από μη αμειβόμενα μέλη και συγκροτείται από εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα....». Εμφανίζεται λοιπόν η σημερινή Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και στο όνομα της επανίδρυσης του Οργανισμού και προφανώς για να βολέψει ημετέρους, μετατρέπει το Δ.Σ. από μη αμειβόμενο σε αμειβόμενο. Αλλάζει, λοιπόν το εδάφιο της συγκεκριμένης παραγράφου και «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ορίζεται η αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η προχειρότητα και ασυνταξία ως προς την διατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων του παραπάνω νόμου. Έτσι η κυρία Υπουργός βρίσκεται τόσο μπροστά, ώστε στην βιασύνη της τροποποιεί και άρθρο του έτους 20001 (!), μάλλον πιεζόμενη από «πράσινα στελέχη» που κόπτονται για την «πράσινη ανάπτυξη».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να σταματήσει το όργιο βολέματος ημετέρων στελεχών με αυτό τον προκλητικό τρόπο;

- Σκοπεύει να καταργήσει Οργανισμούς, η ύπαρξη των οποίων στοιχίζει πακτωλό χρημάτων στον Έλληνα φορολογούμενο;

Απάντηση Υπουργείου